Informatie over hoofdluis

Hoofdluis of neten ontdekt?

Zoals vaak op plaatsen waar kinderen bij elkaar zijn, komen op onze school ook wel eens luizen voor. Dat is al lang geen reden meer voor paniek.
Maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dit blijkt uit de nieuwe richtlijn hoofdluis van het RIVM. In deze nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een antihoofdluismiddel.

Anti-hoofdluismiddel
De nieuwe richtlijn Hoofdluis schrijft als belangrijkste maatregel voor om kinderen regelmatig te kammen met een luizen- of netenkam. Hiermee kun je luizen vroeg opsporen en bestrijden, eventueel in combinatie met een anti-hooflduismiddel. De richtlijn wijst verder op nieuwe anti-hoofdluismiddelen die de stof dimeticon bevatten. Dimeticon kapselt de luis in, waardoor hij stikt. Dimeticon maakt luizen bovendien niet resistent, zoals dat wel gebeurt bij sommige andere anti-hoofdluismiddelen. Mocht u als ouders/verzorgers thuis neten of luizen ontdekken wilt u dan direct contact opnemen met de directie of indien afwezig de leerkracht. Dan kunnen alle ouders van de klas ge´nformeerd worden en zelf extra alert zijn.

We hebben op onze school een Protocol over hoe we hiermee omgaan

Er zijn verschillende websites met luizen info:

Voor info van RIVM  klik hier

Voor GGD info over hoofdluis klik hier

Speciaal luizen info van de GGD ZO-Brabant klik hier