Onze school is gezond!

Onze school heeft het landelijke vignet Gezonde School behaald! Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. En dat doen wij!

Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij  belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

Het vignet Gezonde School is een initiatief van twintig landelijke gezondheidsorganisaties. Wilt u meer weten over het vignet Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.
We hebben het deelcertificaat Sport en Bewegen behaald. Op dit gebied voldoen we aan alle criteria die de organisatie Gezonde School hieraan stelt. U en met name de kinderen zullen dit in de loop van het schooljaar volop merken aan de verschilende activiteiten.

Het vervolg is dat we gaan werken aan gezonde voeding, tractaties en tussendoortjes.
Op dit deel van de site houden we u op de hoogte van een aantal acties en wijzen we u op een aantal tips voor een gezonde voeding.

Dit schooljaar nemen we weer deel aan het Nationale schoolontbijt en het EU-School Fruit project.
Informatie over beide activiteiten leest u hieronder.

EU-Schoolfruit
Vanaf maandag 13 november 2017 t/m vrijdag 20 april 2018 doen we mee met het project EU-Schoolfruit.  De kinderen krijgen op dinsdag,  woensdag en donderdag een stuk fruit en/of groente. Fruit  en groente zijn gezond. Ook als tussendoortje of tijdens het speelkwartier. In bijgaande brochure allerlei fruit- en groentetips! Klik op onderstaand plaatje voor de EU-schoolfruit brochure:

Wij houden van schoolfruit heart

Tips voor een gezond ontbijt van het voedingscentrum:

Nationaal Schoolontbijt
Op woensdag 8 november nemen we deel aan het Nationale Schoolontbijt. Alle kinderen gaan gezamenlijk ontbijten op school. Nadere informatie en tips om gezond de dag te starten vindt u door op onderstaand logo te klikken.

Wilt u meer informatie over het EU-Schoolfruit dan kunt u zich aanmelden voor de EU-Schoolfruit nieuwsbrief. Dan kan door HIER te klikken.

Door op onderstaand plaatje te klikken komt u op de site van EU-schoolfruit met tips over gezond trakteren, gouden opvoedtips en 10 tips voor gezonde schoolpauzes.

Waarom EU-Schoolfruit?

EU-Schoolfruit werkt! Het is lekker, gezond, leerzaam en duurzaam!

mandarijn
  • Het is lekker en gezond. Op dit moment eet maar 2% van de Nederlandse kinderen genoeg groente. Een kwart krijgt elke dag twee stuks fruit. De porties vergroten is gemakkelijk en levert gezondheidswinst op. Een goede eerste stap is: vaker fruit en groente eten op school.
  • Het werkt. Leerlingen die naar een school gaan met een goed schoolfruitbeleid, kiezen thuis ook vaker voor fruit tussendoor. Ook eten zij meer groente dan voorheen. 80% van de ouders vindt schoolfruit prettig.
  • Het is helder. Voor ouders en leerkrachten is het gemakkelijk om het schoolfruitbeleid uit te leggen.
  • Het is duurzaam. Veel soorten fruit en groente hebben een relatief lage klimaatbelasting. Dat geldt voor soorten uit de volle grond en van het seizoen, maar bijvoorbeeld ook voor een aantal importproducten, zoals bananen en sinaasappels.
  • Het is leerzaam. Kinderen ontdekken meer over de herkomst van eten, de seizoenen en over de verschillende soorten fruit en groente.
  • Het kan helpen om overgewicht te voorkomen. Op dit moment is één op de zeven kinderen te zwaar. Fruit en groente verzadigen goed en leveren relatief weinig calorieën. Als kinderen meekrijgen dat fruit en groente lekker zijn voor tussendoor, kan dit helpen om minder te snoepen en snacken.
  • Een gezonde school presteert beter. Leerlingen op scholen waar gezond wordt gegeten: zitten lekkerder in hun vel, krijgen minder snel griep, voelen zich fitter en leren makkelijker.

Van de website Gezonde School:

‘Ouders hekelen ongezonde traktaties op school’

Ouders hebben grote invloed op het eetpatroon van hun kinderen. Zij bepalen wat er thuis gegeten en gedronken wordt en wat er mee gegeven wordt naar school. Ook vervullen zij een voorbeeldfunctie met hun eigen eet- en drinkgedrag. Als kinderen gezond leren eten, is de kans groter dat zij ook op latere leeftijd gezonde eetgewoonten hebben. Het Voedingscentrum wil ouders graag ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon van hun kinderen. Zij heeft daarom een onderzoek uit laten voeren om in kaart te brengen welke vragen over (gezonde) voeding leven bij ouders van kinderen die binnenkort naar de basisschool gaan of daar net op zitten. Eén van de resultaten van het onderzoek was dat ouders ongezonde traktaties van andere kinderen als een belemmering ervaren bij het stimuleren van een gezonder eetpatroon bij hun kind. Dit en meer interessante uitkomsten lees je hier.